BIK projects

BIK = Beroepskunstenaars in de klas. Een eenjarige parttime opleiding waarbij je kunstprojecten/workshops ontwikkeld en uitvoerd binnen het basisonderwijs. Een drietal kunstworkshops heb ik klaarliggen en ook een aantal nieuwe ontwikkeld. Hieronder vind je informatie over een aantal van deze workshops...

 BIK = artists in schools. Artists developing workshops for the children age 6 till 12. I developed three workshops: one that is about the old believes, told from mythological stories, about sacred trees, Amulets, belief from the north american indians like the dreamcatcher and the totem animal. And the dreamtime from the Aborignal culture in Australia.

A workshop told from the story "The ship that found herself" from R. Kipling. The children hear about al the things on the ship that speak to each other. Imagine that Things like wood or a wheel or nails can speak!!

A workshop told from the story "To the centre of the world" from J. Verne. The children find secred signs and strange monsters and how they can make an abstract painting telling this story in signs invented themselves!!

 

 

Workshop Geloof. Vanuit de Mythologie verteld.

Mythen zijn verhalen over de natuur, de geschiedenis, de wereld, en het lot van de goden en de mensen. Over Toverbomen, Amuletten Totems, Vooroudergeloof, droomvanger. De gebeurtenissen in een mythe zijn misschien niet echt gebeurd maar kunnen toch een waarheid bevatten van een dieper en ander niveau. Voor alle bouwen van de basisschool een aangepaste workshop  (1, 2 of 3 workshops)

 

Workshop Sporen in het landschap

Het landschap verteld…Aboriginals zijn heel erg verbonden met de natuur.
Zij lopen door het landschap en vormen symbolen die in een landkaartachtige schildering tevoorschijn komen. Hierbij gebruiken zij hun typische manier om puntjes en streepjes weer te geven in hun werk.
Dit gaan de leerlingen ook doen met hun reis.
De reis die ze elke dag afleggen van huis naar school, een fantasiereis of andere reis die nog diep in het geheugen ligt. De leerlingen beginnen met een tekening die er ook als een landkaart uit gaat zien, vol met symbolen.
Ze ontdekken hoe ze zich de beeldtaal van een vreemde cultuur eigen kunnen maken.
 
Dit is een workshop voor de midden- en bovenbouw.
Het bestaat uit 3 lessen elk van 1,5 uur
 
 
Workshop Verhalen verbinden
 
Middels een verhaal van Rudyard Kipling, laten we de leerlingen met andere ogen naar hun schoolgebouw kijken. "Nu zijn we helemaal nat en vies’ zeiden de planken van het schip een beetje boos. Nou, er komen er nog meer aan waar ik vandaan kom, vertelde de golf die zich met een grote plons en spetter terug liet vallen het water in…en zo kwam het hele nieuwe schip terecht in een storm"….
 
Wat heeft het raam gezien of meegemaakt, en het lokaal? En wat heeft het speelplein te vertellen, de deur naar buiten, mijn stoel in de klas, de computer, het gummetje..enz.
 
Dit is een workshop voor de hele school.
De onderbouw heeft 1 les van 1 uur.
De middenbouw heeft een les van 1,5 uur.
De bovenbouw heeft 2 lessen elk van 1,5 uur
 
 
Workshop Naar het middelpunt van de aarde van Jules Verne
 
Een goede abstractie komt altijd ergens vandaan, er zit altijd een idee achter. Dat kan van alles zijn. Als je goed kijkt kun je ontdekkingen doen.
Het verhaal naar het middelpunt van de aarde gaat over een reis die niet bestaat maar in een landschap met personen die wel herkenbaar zijn. In deze workshop gebruiken de leerlingen het verhaal om ideeen op te doen. Ze komen geheime tekens, zeemonsters en fonkelende stenen tegen...
De ideeen worden omgezet in een abstract schilderij.
 
Dit is een workshop voor de hele school.
Voor elke bouw een aangepaste workshop
De onderbouw heeft 1 les van 1 uur.
De midden- en bovenbouw heeft 1 les van 1,5 uur of 2 lessen met uitbreiding 1 ideeen en tekenles en 1 uitwerking en schilderles.